Allt fler har smartphones

Det är vanligt att barn i dag får sin egen mobil redan när de går i lågstadiet och över hälften av landets åttaåringar hade tillgång till sin egna smartphone förra året enligt en undersökning som Internetstiftelsen i Sverige gjort.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om huruvida livet blir sämre eller bättre när man hela tiden är uppkopplad via sin mobil. Något som konstaterades är att det tycks vara olika för olika personer.

 

Många barn använder sociala medier som Snapchat och Musically samt postar på både Youtube och Instagram. Det är inte lika populärt med Facebook. Något som det går att läsa om i denna artiel i Svenska Dagbladet.

 

Kollar mobilen 90 gånger per dag

 

Det visar sig att tonåringar som är i åldern 16-19 år kollrar sina mobiler hela 90 gånger per dag och två tredjedelar av tonåringarna tycker själva att de använder sin smartphone alldeles för mycket medan en tredjedel tyckte att deras förldrar gjorde det. Vi har allt fler telefoner men vi ringer allt mindre, en av tre personer har till exempel inte ringt alls med sin mobil under en viss vecka under år 2016, men det är väldigt olika beroende på vem man frågar. Vissa gillar att ringa mycket medan andra hellre kommunicerar med text- och bild-/videomeddelanden.

 

 

  • Drygt två miljarder människor i världen är utan mobil.

 

  • Det finns 7,6 miljarder mobilabonnemang i världen, varav 3,9 miljarder abonnemang för smartmobiler.

 

  • Räknar man antalet mobiltelefonanvändare i världen blir siffran 5,2 miljarder människor.

 

Det är inte helt lätt att hänga med i alla olika appar som barn och unga pratar om men en lista med förklaringar är denna:

 

  • Instagram: Socialt nätverk där man kommunicerar genom att publicera bilder och filmklipp – med text till om man vill.

 

  • Musically: App där man kan skapa och publicera egna, några sekunder långa, filmklipp då man oftast mimar och gör rörelser till musik.

 

  • Snapchat: App för att skicka korta meddelanden, filmsnuttar eller bilder. De flesta meddelanden visas bara i några sekunder och försvinner sedan.

 

  • Youtube: Hemsida för filmklipp. Om man skapar en egen kanal kan man lägga upp egna klipp, annars bara titta på andras.

 

  • Facetime: Program för Iphone och Mac-datorer för att ringa eller föra videosamtal.