Alltid viktigt att ha bra försäkringar

När man lever ett vanligt liv gäller det att alltid se till att man har alla de försäkringar som behövs. Det finns många olika typer av försäkringar man kan teckna såsom för person men också för saker man köper och vill uppleva. Vanligt är att man har en personförsäkring för sig själv och sina närstående samt en hemförsäkring (som täcker bl.a. täcker fuktskador och stulna föremål i hemmet). Utöver det är det mycket vanligt att man tecknar försäkringar när man köper något såsom en ny möbel, en resa utomlands eller en bil.

Anledningen till att man tecknar försäkringar är att man vill kunna få en rimlig ersättning om något går sönder, skadas eller blir stulet. Bor man exempelvis i ett hus som blivit mögelskadat kommer det kosta ofantliga summor att få det lagat, om man är oförsäkrad. Har man däremot en bra husförsäkring är det försäkringsbolaget som ersätter det. Och på det här sättet är det i alla fallen man har en försäkring, dvs. ett försäkringsbolag som ersätter skadad egendom.

Missbruka inte försäkringarna

Alla försäkringsbolag sätter upp olika regler för hur man får ersättning eller ej. Om man försummar egendom finns det stor risk att man inte får tillbaka några pengar alls, till exempel om man bränner ned sitt hus medvetet, slår sönder en fönsterruta i sin bil eller om man låter föremål ”försvinna” av sig självt. Därför är det också viktigt att man vet om försäkringsbolagens olika villkor så man vet hur man anmäler när något verkligen har hänt. Genom att läsa igenom villkoren vet man också om vilka krav man har för att få till en bra ersättningsnivå. T.ex. försäkringsbolaget Salusansvar.se har tydligt strukturerat upp alla de villkor man ställer på sina försäkringar.