Från tam varg till smart larmcentral

Den allra äldsta typen av larm är troligen vakthunden, som från början var en tam varg som av instinkt började skälla när någon okänd närmade sig. Många hundar gör detta än idag. Man har också avlat fram hundraser som lämpar sig ännu bättre för att vakta exempelvis fårhjordar eller hem än de ursprungliga vargarna som tämjdes för detta ändamål.

Men idag finns det alternativ till att ha en hund som vaktar hemmet, även om detta också kan vara en bra idé. Allt fler väljer idag att installera hemlarm, trots att bostadsinbrott utgör en väldigt liten andel av den sammanlagda mängden anmälda brott. Däremot är det få andra brott, våldbrott naturligtvis undantagna, som kränker den personliga identiteten lika mycket som inbrott. Att bli lurad på pengar sätter inte samma spår som ett inbrott.

Inbrottstjuv i aktion

Anpassa larmet efter hemmet

Vad ska man då tänka på när man köper ett larm? För det första bör man fundera på vilka svaga punkter det egna hemmet har, och hur man kan komma till rätta med detta. Vilken larmanläggning som passar bäst beror bland annat på hur man bor. Bor man på landet är det kanske viktigast att larmet varskor grannarna, och skrämmer bort inbrottstjuvarna. I stan kan det även vara en bra idé att koppla larmet till en larmcentral, så att väktare kan rycka ut och kontrollera att allt står rätt till. Det gäller dock att det inte tar för lång tid att ta sig till bostaden för att det ska vara värt att inkludera denna tjänst i larmpaketet.

Sammantaget är det alltså mycket att tänka på. Läs mer om larm här innan du bestämmer dig för vilken larmlösning som passar dig bäst.