Hem

Något vi alla har i fickan

Nuförtiden har mobiltelefoner blivit lika vanliga som Kalle Anka på julafton eller hysteriska shoppare när H&M:s designersamarbeten släpps. Var och varannan svensk har (minst) en mobiltelefon i fickan, och majoriteten av dessa äger en så hörlurar med telefonkallad smartphone – en smart telefon, helt enkelt.

 

Utveckling i raketfart

För ett tiotal år sedan var mobiltelefonen bara något som vissa hade råd med, oftast stora företag eller välbärgade chefer och VD:ar. De var stora och klumpiga, men sågs ändå som en revolution i och med att man kunde ta med sig telefonen var som helst – den krävde ju ingen sladd! Utvecklingen av mobiltelefoner har sedan den här tiden, kring 70- och 80-talen gått i raketfart. Från att som sagt ha varit en klumpig uppfinning med just samtal som enda funktion har mobiltelefonen idag blivit mer av en liten minidator, med vilken man kan surfa på internet, skriva SMS, ringa videosamtal, fotografera och mycket annat. Många är beroende av sin mobiltelefon, i och med att de har i princip hela sina liv i den. Man undrar ofta hur folk klarade sig förr utan mobiler, när vi idag knappt klarar av att ens stänga av vår mobil under natten.

 

Vem uppfann egentligen telefonen?

Mobiltelefonen är en sorts vidareutveckling av den klassiska telefonen. Dessa såg dagens ljus på 1870-talet, alltså omkring 100 år innan mobiltelefonerna började tillverkas och användas. Telefonen uppfanns av en italiensk-amerikansk man vid namn Antonio Meucci, som konstruerade den första telefonen kring år 1849. Han sökte patent för sin uppfinning först 22 år senare, år 1871, men då han inte hade tillräckligt med pengar kunde han inte betala sin ansökan. Därför ansökte Alexander Graham Bell patent på telefonen år 1876, och han fick i många år äran för uppfinningen. Meucci försökte fram tills sin död 1889 hävda sin rätt, men det var först omkring 100 år senare, 2002, som det amerikanska representanthuset erkände Meucci som telefonens uppfinnare.