Sämre liv med en smartphone

Vår smarta telefon har blivit en stor del av våra liv – både på gott och på ont. Någon som reflekterat över sitt telefonanvändande är Martha Kristensen som nu valt att lägga smartphonen på hyllan och med det försöka få ett rikare liv.

barn mobil liten flickaJa, alla är vi olika och de flesta människor känner en otrolig tomhet och nervositet när mobilen visar lågt batteri och en stor trygghet av att man kan välja en snabb iphone reparation i umeå om man exempelvis är där på besök. För de flesta har en smart telefon och med det blir det allt enklare att underhålla den. Dock biter inte ett enklare liv där man kan samla otroligt mycket information på ett och samma ställe på Martha.

Sämre liv med uppkoppling

Om man ska ta det ganska så enkelt så kan man punkta ner vad vår smarta telefon gör för oss:

  • Den håller gör så vi enkelt kan hålla kontakten med andra människor och alltid vara nåbara
  • Den får oss att ut vecklas med de appar vi kan ladda ner
  • Den gör så vi aldrig mer har en tråkig död minut
  • Den påminner och håller reda på saker och ting som vi inte får glömma och inte vill komma ihåg själva.
  • Den ger oss tid
  • Den skapar minnen med dess bra kamera
  • Och självklar får vi inte glömma att vi även kan ringa från den.

Dessa punkter brukar man se som något positiv och vackert, men för Martha är det just dessa punkter som gör den smarta telefonen till ett monster som gör oss dumma. Vad hon började göra var att fundera om hon hade behov av alla appar, eller om hon hade skapat sig ett.

“Den påverkade hur jag tänkte. Om jag hade suttit med den på tåget på vägen hem så var jag inte alls nervarvad, trots att jag bara suttit på ett tåg. Verkligheten blev trögare.” (läs mer)

Det bästa av båda världarna

I en undersökning gjord av Gartner går det att se att tillväxten av smartphones minskar och att Samsung som företag är det största. Men kanske är det inte så konstigt då man köper begagnade telefoner och tar över varandras. Vad man dock kan göra är att både äta kakan och ha kvar den. Det gör man genom att vara uppmärksam över sitt beteende och mellan varven reflekterar hur man mår. För visst är det skönt att stänga ner och inte ständigt vara nåbar? När tekniken går framåt är det något fantastiskt, men det gäller att vi hänger med och även funderar över konsekvenserna. Så länge vi gör det är det ingen risk att vi får ett sämre liv, utan kanske till och med rikare. Vad det handlar om är att varje individ måste ta ställning till hur man vill leva sitt liv och hur beroende man vill vara av tekniken. Så, hur vill du leva ditt liv?