Skydda dig mot bedragare

I dag skriver vi om något som gör hela internet till en mer eller mindre riskfylld plats, om en inte ser upp. Det handlar om ID-kapning, eller ID-stöld som det också kallas, och är något som växer lavinartat i Sverige, kanske för att det är så lätt att just ta någons identitet.

skriver datorI en nyligen publicerad artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur ID-kapning är en växande miljardindustri och hur bedrägerierna ökar konstant, från förra året med hela 37 % enligt UC. Det som är nyckeln till just stölden av ens identitet är personnumret. För övrigt är snittinkomsten för de drabbade relativt hög, på 530 000 kronor men ändå ligger i stort sett alla i riskzonen och det är ju en mycket allvarlig utveckling. Det gäller alltså att skydda sig så gott det bara går, även om det i sig kan verka svårt. Bland annat ska man vara vaksam på internet och inte skriva in sina personuppgifter hur som helst. En annan sak man kan vidta som åtgärd är att aktivt se till att även en kontrollfunktion finns och bevakar ens finansiella status, med mySafety kan man bland annat skydda sig på detta proaktiva och aktiva sätt, utan att det för den skull kostar särskilt mycket eller är krångligt på något sätt.

Många kunder har fått sina ID:n kapade på Tele 2

I Göteborgs-Posten kunde vi för ett litet tag sedan läsa att närmare 100 st av Tele 2:s kunder drabbades av just en ID-kapning, när SIM-kort aktiverades i deras befintliga namn, utan vare sig deras eller telefonbolagets kännedom. Nu ser man som tur är allvarligt på denna inträffade händelse och kunder som drabbats söks proaktivt upp, något som givetvis är alldeles självklart. Bedrägerierna är dessutom polisanmälda även om det är svårt att klara upp sådana här fall, eftersom det är lättare än man tror att beställa saker i någons namn, obehagligt nog.