Surfa på

Nu kan man surfa billigare utomlands inom EU. Vad är egentligen roamingavgift för något och varför har det tidigare varit så dyrt med att använda internet via sin mobil utomlands?

pexels-photo-132589-largeFör många kom det som en stor och glädjande nyhet att det i våras plötsligt blev billigt att ringa utomlands. Att inte längre behöva stänga av mobildata så fort fot nuddat marken utanför flygplanet och att slippa att hela tiden behöva leta Wi-Fi-hotspots för att kunna surfa.

Avgiften alla var rädda för

Roaming är en term som betyder att en avgift tas när man använder sin svenska mobil utomlands, detta för att ringa, skicka sms-meddelanden eller kanske surfa via ett mobilnät. Oftast är det då en lokal operatör i landet man befinner sig i som tar betalt – av operatören hemma i Sverige, och sedan kommer en räkning hem i postlådan från den operatör man abonnerar av. Men nu kan man alltså använda sin mobil eller sin surfplatta på samma sätt som hemma, utan att vara rädd för en jättestor räkning. Detta skrivs det om i bland annat Göteborgs-Posten.

– Vi har alla varit med om att man varit ute på semester någonstans där man tar ett perfekt kort som man vill dela med sina nära och kära hemma i Sverige. Men sedan har man inte vågat slå på roamingen för man har fått råd om att det är dyrt, säger it-minister Mehmet Kaplan (MP) – Aftonbladet

När det gäller företagslösningar för sina anställda som ofta reser utomlands är det ändå säkrare med en helhetslösning, eftersom slopade avgifter endast gäller i EU. Läs mer på: https://www.cellip.com/365-mobil-vaxel/