Tips från snuten

Det är tyvärr allt för vanligt med id-kapning. Vad finns det för tips som polisen delar med sig av för hur man skyddar sig på bästa sätt?

woman-typing-writing-windowsEn person kapade för ett litet tag sedan fyra personer och använde deras personnummer för att få narkotikaklassade mediciner utskrivna på vården. Något han gjort vid flera olika sjukhus i landet och med ett flertal olika personers personuppgifter. Om detta rapporterar bland annat Sveriges Radio. Nyligen skrevs ett inlägg om hur många kunder på Tele 2 för ett tag sedan fick sina identiteter kapade och hur svårt det var att hitta de bedragare som beställde SIM-kort i deras namn. Hur ska man skydda sig?

Lämna inte ut dina personuppgifter till vem som helst

För att skydda sin identitet för att kapas är det en god idé att verkligen hålla koll på sina id-handlingar och agera väldigt vaksamt när det visar sig att någon gör en kreditupplysning på dig. Bra att veta är att om du upptäcker att du fått dina personuppgifter tagna sp kan du spärra bland annat ditt personnummer kostnadsfritt hos kreditupplysningsföretagen. På Polisens hemsida tipsas det om hur man skyddar sig på nätet. Bland annat ska man inte öppna mail eller klicka på länkar som en inte känns vid, det kan leda till att datorn infekteras av ett virus. Lösenord får helst varieras, ha inte samma lösen på flera olika sidor, trots att det är bekvämt. Det är nämligen även bekvämt för tjuven.

Se till att ditt virusskydd är uppdaterat och ladda inte ner appar eller program utan att du vet att de går att lita på. Skicka aldrig personuppgifter via mail och kolla upp så du vet att myndigheten eller företaget verkligen har bett dig om dessa. Släng inte papper som har dina personuppgifter på sig i soporna.

Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det direkt till polisen – Sydsvenskan