Vad vore vi utan GPS:en?

Vi människor slutar aldrig att vilja sträva framåt. Vi kan vara nöjda, men punkten för utveckling och förbättring har vi inte satt – och kommer inte heller att göra det. Något som på den senaste tiden blivit populärt och något vi inte kan vara utan, är GPS-systemet, Global position system, som med sateliter kan peka ut vart vi befinner oss och hur vi tar oss på bästa sätt till olika ställen. Redan på sjuttitalet började den amerikanska militären utveckla detta fascinerande system. Men det var inte förens på mitten av 90-talet som utvecklingen och användningsområdena tog fart på allvar. 

Från träning till allvar

Att vi kan se exakta avstånd, mäta kalorier och tävla med våra vänner när det kommer till den senaste teknologin kan vi tacka utvecklingen av navigeringssystemet. Nu på senare tid har det fyllt andra funktioner än spårning och navigering av bilar, flygplan och att förbättra militärens vapen. En livsviktig del är de trygghetslarm och personlarm som finns och med hjälp av dess teknologi ser till att alla som har ett yrke där den mesta tiden spenderas själv fortfarande behåller sin trygghet.

Tack vare det fantastiska navigationssystemet förenklas våra liv och ger oss större säkerhet i vår vardag. Men vad blir nästa steg? Inbyggda chipp som sänder ut impulser och varnar för faror, samt håller oss i form med hur mycket vi förbränner. Oavsett vad så är det spännande och om duvor har en inbyggd GPS i hjärnan då de navigerar med hjälp av jordens magnetfält borde det inte vara helt omöjligt.